spring naar hoofd content

Video Conferencing

In wat een ver verleden lijkt te zijn, werden videoconferenties vooral ingezet om te voorkomen dat directeuren van grote ondernemingen continu over de hele wereld moesten reizen. Maar sinds de uitbraak van het Corona-virus en de daaropvolgende wereldwijde pandemie, is videoconferentie de standaard geworden voor communicatie tussen collega’s, teams en met klanten, partners. Ook met familieleden en vrienden die in het buitenland wonen en tijdens lockdowns. Dit heeft veel voordelen: minder reizen, minder organiseren, minder tijd nodig om te vergaderen. Maar een keerzijde van de medaille is de milieu-impact van deze transitie.

CO2 Impact Calculator

Videoconferenties verbruiken energie op de lokale computer, in het transmissienetwerk en in het datacenter. Iedereen die achter een computer zit die permanent met internet is verbonden, verbruikt tijdens videoconferenties 6 Wh meer energie per uur. Als de videoconferentie via het mobiele netwerk wordt verzonden, is het meerverbruik 24 Wh per uur. Dit betekent dat je naar hartenlust videoconferenties kunt houden en toch een beperkte impact op het milieu heeft. Videoconferencing staat echter nooit alleen, en als we rekening houden met het aantal mensen om je heen dat met dezelfde frequentie vergadert, beginnen de cijfers op te lopen.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

  • Zet je camera uit wanneer iemand presenteert

    Video is goed voor 80% van het totale dataverkeer bij videoconferenties. In veel organisaties en samenkomsten wordt het uitschakelen van je video als onbeleefd beschouwd of is het een teken van ongeïnteresseerdheid. Afspraken maken over een nieuwe etiquette voor videoconferenties op basis van het inschakelen van video tijdens gesprekken, maar uitschakelen bij het luisteren naar een presentatie.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

  • Lagere kwaliteit voor videostreaming

    Streamen op gemiddelde kwaliteit vermindert het gegevensgebruik met 40% en je zult waarschijnlijk het verschil niet eens merken. Je kunt de streamingkwaliteit verlagen in je streaminginstellingen. Door vectoren (lijngebaseerde weergave van een afbeelding) te gebruiken in plaats van videostream, kun je de bandbreedte nog verder verlagen, met 95%.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

  • Gebruik altijd een vaste internetverbinding of wifi en nooit mobiel verkeer

    Bij videoconferenties is het gebruik van mobiel internetbundels (4G/5G) de slechtste optie die er is. Welke provider je ook gebruikt, zorg ervoor dat je verbonden bent met een vaste of wifi-verbinding die een stuk minder energie verbruikt.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

Hoe groot moet het boompark van jouw organisatie zijn om gelijke tred te houden met videoconferenties?

De meeste bedrijven hebben een strategisch plan om de milieu-impact van hun parkeerplaats te verminderen, maar heeft jouw organisatie ook een strategie om een bomenparkeerplaats aan te leggen? Wanneer je een ‘minimaliseer video aan’ vergaderprotocol hebt aangenomen, de resolutie hebt verlaagd en ervoor hebt gezorgd dat iedereen toegang heeft tot een vaste internetverbinding of goede wifi bij het aangaan van professionele gesprekken, kan de laatste stap om conference call-neutraal te worden in termen van milieu-impact zijn om een bomenpark te bouwen. Wil je hiermee aan de slag? Werk toe naar een nieuwe digitale etiquette.