spring naar hoofd content

Social media

Bijna 4,5 miljard mensen op de planeet gebruiken dagelijks sociale media. Facebook, WhatsApp, LinkedIN, Instagram, SnapChat, Twitter en hun Chinese equivalenten behoren tot de meest gebruikte sociale-mediaplatforms ter wereld en zijn bij iedereen bekend. De CO2-impact van actief zijn op deze platforms komt van het aantal volgers dat je hebt. Dit betekent dat hetzelfde bericht een heel andere impact kan hebben, afhankelijk van of je het deelt met 100 volgers of 10.000. Moet de ecologische impact van een bericht een overweging zijn om rekening mee te houden voordat je op de berichtknop drukt?

CO2 Impact Calculator

Deze rekenmachine maakt onderscheid tussen berichten die alleen tekst, afbeeldingen en minuten video bevatten. Dit omdat het elektriciteitsverbruik verschilt tussen de drie categorieën. Nadat je op de knop ‘post’ hebt geklikt, wordt je bericht op het platform gepubliceerd en elke keer dat een volger het ziet opnieuw geladen. Dit maakt de impact van een bericht op 500 volgers in plaats van 50 volgers - 10 keer hoger. Met veel accounts die streven naar een groot aantal volgers, wordt de impact vrij snel serieus.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

  • Automatisch afspelen van video uitschakelen

    Standaard worden alle video’s die zijn ingesloten in jouw feeds voor sociale media automatisch afgespeeld wanneer je erlangs scrolt. De extra energie die wordt verbruikt in vergelijking met alleen het zien van de afbeelding van de post kan tot 10x zoveel zijn.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

  • Gebruik een tijdblokker

    Sociale media kunnen verslavend zijn. Software, zoals een app of browserextensie, kan je helpen de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het gebruik van sociale media te verminderen. Er zijn veel verschillende opties, zoals bv Moment, AppBlock, OffScreen, APP Detox, etc.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

  • Vertraag de clips en afbeeldingen

    Eén afbeelding met een bericht verbruikt dezelfde hoeveelheid energie als duizend berichten met alleen tekst. Hoewel een afbeelding meer zegt dan duizend woorden (in dit geval letterlijk), vraag je af wat de toegevoegde waarde van elke afbeelding is.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

  • Verklein de bestandsgrootte van de video

    Video’s op sociale media worden vaak in hoge resolutie gemaakt, wat resulteert in grote bestandsgroottes, terwijl ze ook prima functioneren op een lage resolutie en hiermee een fractie van de grootte hebben. Verlaag de resolutie om energie te besparen door de instellingen voor videokwaliteit aan te passen. Dit geldt zowel voor het uploaden als het streamen van de social media videopost. Je kunt video settings omzetten naar standaard of lage resolutie, in plaats van te kiezen voor hoge resolutie.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

Verzorg jij een social media tuin, park of bos?

Wie veel post, krijgt volgers. Wie veel volgers heeft, moet veel posten. Dat is in een notendop hoe de algoritmische strategie van social media platforms werkt. Het doel is om zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk op het platform te hebben. En dat lukt ze aardig. Elke dag brengen we bijna 2,5 uur door op sociale media. Als we in hetzelfde tempo doorgaan; posten, scrollen, liken en reageren neemt bijna 6 jaar van ons leven in beslag tussen de leeftijd van 16 en 70.

Als je maar één keer per dag post, met een afbeelding en af ​​en toe een korte videoclip voor je 100 vrienden en familieleden die je volgen, moet je 1 boom per jaar in je tuin planten om dit gedrag te compenseren. Als je hetzelfde doet, maar met 10.000 volgers, wordt het een klein park met 141 nieuwe bomen per jaar. En als je dezelfde gewoonte hebt met 350.000 volgers op je account, moet je het aantal bomen in het Vondelpark, 5.000 bomen, elk jaar verdubbelen om je persoonlijke impact te compenseren. Je kunt je voorstellen welke social media influencers nodig hebben om bossen te vullen met hun activiteiten.