Cloud Storage
De cloud heeft obesitas. Ongeveer 90% van alle gegevens die we opslaan, zullen nooit worden gebruikt. Ongestructureerde datasets worden nooit geanalyseerd, IoT-sensordata worden nooit uitgelezen. Video’s, software, films, foto’s, muziek, documenten. We gebruiken slechts ongeveer 10% van alles wat we verzamelen en opslaan in de cloud. Privé, maar ook professioneel.
CO2 Impact Calculator
Voor elke 100 GB aan data die in de cloud wordt opgeslagen, stoten we elk jaar bijna 10 kg CO2 uit, waarvoor we 2 nieuwe bomen nodig hebben om dit uit de atmosfeer te halen. Bijna iedereen gebruikt een soort van cloudopslag, privé als je een smartphone bezit. Maar ook werkgerelateerd. Meer dan 90% van de bedrijven zit in de cloud. Daarom is het interessant om de impact te zien die je zelf hebt, maar ook de impact van je bedrijf op de planeet door simpelweg gegevens op een cloudgebaseerde server op te slaan.
Tips
Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.
Opslaggegevens voor de lange termijn offline halen
De meeste gegevens die online zijn opgeslagen, kunnen worden bestempeld als ‘nu niet nodig, misschien later nodig’. Door te heroverwegen wat we opslaan en archiveren in termen van behoeften op korte en lange termijn, kan je beginnen met het categoriseren van je datasets in 1) voor gebruik op korte termijn en 2) voor gebruik op lange termijn. Door de langetermijn gegevens offline te halen, kan je enorme besparingen behalen.
Toevoegen aan Take Action lijst:
Bewaar jouw gegevens bij een groene cloudprovider
CO2 bewuste providers hebben duurzaamheid centraal in de manier waarop ze hun datacenters plannen, bouwen, voeden, exploiteren en buiten gebruik stellen. Enkele groene cloudproviders zijn: Evry, GreenQloud, Google, Cloudsigma, Dediserve en WindCloud.
Toevoegen aan Take Action lijst:
Vermijd dubbele gegevens
Veel data over clouds wereldwijd wordt meerdere keren opgeslagen. Dubbelen herkennen en uitschakelen kan al wonderen doen aan de hoeveelheid cloudruimte die je gebruikt.
Toevoegen aan Take Action lijst:
Toepassingen optimaliseren voor cloudopslag
Bedrijven kunnen grote CO2-reducties realiseren op hun cloudopslageffecten door applicaties, documenten, datasets en websites voor de cloud te configureren. Het belangrijkste is: maak het slank door middel van compressie, selectie van bestandstypes, website-ontwerp en applicatie-ontwerp.
Toevoegen aan Take Action lijst:
Wist je dat het aantal datacenters over de hele wereld in de afgelopen 10 jaar is extreem hard is toegenomen?
In 2012 waren er zo’n 500.000 datacenters over de hele wereld, vandaag zijn dat er meer dan 8 miljoen en de komende jaren zullen dat er nog veel meer worden. De toch al zwaarlijvige cloud wordt dikker en dikker. De energiebehoefte verdubbelt elke 4 jaar, waardoor cloudopslag de snelst groeiende energieverbruikende sector ter wereld is. Als we zo doorgaan, zal in 2040 naar schatting 14% van de CO2-uitstoot in de wereld worden veroorzaakt door de elektriciteitsvraag van datacenters.
Gelukkig kunnen we hier veel aan doen. Met 90% van alle gegevens die nooit worden gebruikt, met veel gegevens die zijn opgeslagen voor langdurige verzameling, met veel dubbele invoer en met niet-geoptimaliseerde applicatieconfiguraties, zijn er veel gebieden waarop we efficiënter kunnen worden in het gebruik van cloudopslagruimten.
De grootte van de cloud lijkt misschien eindeloos, maar de effecten op aarde zijn heel reëel. Het is tijd om wat op te ruimen in onze privé- en bedrijfsclouds.