spring naar hoofd content

Blockchain

Blockchains zijn een nieuw fenomeen. Wat begon met de introductie van de eerste cryptocurrency Bitcoin is al geëvolueerd naar een nieuwe manier om digitale informatie op te slaan en te delen. Hoewel nog niet veel gebruikt, duiken er overal blockchains op en worden use cases over de hele wereld ontworpen en ontwikkeld. De meeste blockchains draaien op een gedistribueerd authenticatieproces waarbij veel computers betrokken zijn die allemaal een rekenintensief algoritme moeten uitvoeren om elke nieuwe transactie op de Blockchain te verifiëren en goed te keuren. Dit kan een document, een foto, een token of iets anders zijn. Dit wordt het Proof of Work-principe (PoW) genoemd en vereist enorme hoeveelheden elektriciteit voor elke afzonderlijke transactie.

CO2 Impact Calculator

De berekening is gebaseerd op gegevens die we kennen van de Bitcoin-blockchain en geldt voor de meeste op het Proof of Work-principe gebaseerde blockchains. Exacte aantallen verschillen echter. We weten dat de Ethereum-blockchain, die na bitcoin de op één na grootste ter wereld is, per transactie ongeveer de helft van de energie van de Bitcoin-blockchain verbruikt.

Tips

Wil je een groenere digitale levensstijl omarmen? Hieronder staan wat tips. Als je er een of meerdere selecteert, wordt deze lokaal opgeslagen. Dit is beter voor zowel de CO2-uitstoot als voor jouw privacy. Door een tip te selecteren, wordt deze toegevoegd aan je eigen strijdplan, waar je altijd naar kunt terugkeren op de Take Action pagina.

  • Gebruik geen blockchain technologie, nog niet in ieder geval

    Op dit moment is er geen manier om blockchain-technologie op een milieuvriendelijke manier te gebruiken. Er wordt echter vooruitgang geboekt bij de introductie van een nieuwe verificatiemethode op basis van willekeurige selectie, genaamd Proof-of-Stake. Dit zou de milieu-impact van de blockchain enorm verminderen.

    Toevoegen aan Take Action lijst:

Wist je dat alleen de blockchain-industrie verantwoordelijk kan zijn voor voldoende CO2 om te resulteren in een opwarming van de aarde met 2 graden?

De cijfers zijn echt verbazingwekkend en ook behoorlijk beangstigend. Als blockchain gebaseerd blijft op het Proof-of-Work-principe, kan dit leiden tot voldoende CO2-uitstoot om in z’n eentje verantwoordelijk te zijn voor stijgende temperaturen. Nu al verbruikt een enkele Non-Fungible Token (NFT) release meer elektriciteit in 10 seconden dan een huis in een jaar. En de twee grootste blockchains op het net, Bitcoin en Ethereum, verbruiken samen meer energie per jaar dan Spanje of Mexico.

Blockchain is een veelbelovende technologie met veel mogelijkheden voor directe peer-to-peer transacties, maar zolang we geen manieren hebben gevonden om de elektriciteitsbehoefte te verminderen, is de beste en enige ecologisch verantwoorde strategie wachten met instappen.